Viktor Blom

Viktor Blom. Vad ska man säga om den här mannen som inte redan är sagt. Herr Blom kan mycket väl vara den bästa spelare i No Limit Hold’em heads up genom alla tider. Låt oss introducera Viktor Blom en aning innan vi går in på hans senare bravader. 

Viktor Blom började spela poker i skolan. Hans äldre brorsa, Sebastian Blom, lärde honom spelet. Det var vid den här tiden som Pokermlijonen sändes på TV och poker i allmänhet var väldigt stort. Viktor spelade online och tog nicket Blom90 eftersom han är född 1990.

Det gick bra för Viktor när han märkte att aggressivitet lönade sig. Han spelade mycket Sit and Goes och spöade sina nivåer. Men det var just nivåer som han hade lite problem med. Ansvarslös bankroll management gjorde att han gulade ofta. Det lånades pengar av polare, det slarvades i skolan och det var tal om att han skulle tvingas flytta från lägenheten han hade eftersom han bränt pengar som skulle gå till hyran. Det var tungt att vara Viktor Blom vid den här tiden.

Men det var här vändningen som grundlade hela Bloms karriär tog fart. Efter att ha fixat in en OK rulle på 2000 dollar satte han allt på spel och började multitabla alla han mötte. Alla pengarna var på bordet. Det var svettigt. En dålig run hade inneburit ny gulning och stopp för pokerspelet på riktigt. Men Blom balanserade rätt. Han vann och åter vann, och gick igenom en av de mest kända rusherna i onlinepokerns historia. På tre veckor tog Blom sina 2000 dollar till 1,9 miljoner dollar.

Blom90 höll till på iPoker och det var där Blom hade haft alla sina framgångar. Men han fick nu svårt att hitta spel eftersom ingen ville spela mot honom längre. Han provade därför andra nätverk och drog igång på Svenska Spel, B2B och Party Poker. Han krossade på samtliga. På Svenska Spel vann Blom flera miljoner kronor på några veckor och de gamla dominanta spelarna på den statliga pokersajten fick vika hädan. Det var svajigt på B2B mot en annan svensk och gammal kombattant han mött på iPoker, Joel Nordqvist. Men Blom fick tillslut sista ordet och Nordqvist a.k.a Odonkor, nekade vidare spel mot Blom.

På Party Poker fanns det en spärr för insättning. Blom som hade för vana att tanka in 500 000 kronor till en miljon fick inte in mer än 2500 dollar. Blom som hade svårt att respektera värdet av hundratusentals kronor hade naturligtvis än mindre respekt för några ynka 2500 dollar. Så han satte allt på ett bord och gick loss på de högsta borden. Bollen var i rullning och Blom hade flyt. Så mycket flyt att han på tre dagar vann 400 000 dollar.

De Europeiska sajterna fanns det stort värde i, men Blom blickade mot Full Tilt Poker där de stora amerikanska namnen höll till. Tom Dwan var en av dem. Dwan a.k.a durrrr var otvivelaktigt det största namnet online och mannen som alla ville slå. Dwan som spelat poker sedan 2004 hade under sin tid som pokerproffs avverkat mängder av talangfulla spelare som mätt sina pokerskills mot honom. Dwan var the top dog, så att säga och hans var i synnerhet mest ansedd om sitt NLHE-spel där han överhuvudtaget hade svårt att få någon som var villig att spela mot honom. Men sen kom Blom. Allmänheten visste inte att det var Blom som låg bakom Full Tilt Poker-nicket Isildur1 vid den här tiden. Men hur som helst var det Isildur1 mot durrrr på de allra högsta nivåerna som fanns på nätet, $500/$1000 med 200 big blinds i inköp.

Alla var överens att den okända spelaren Isildur1 skulle förlora allt och lite till mot durrrr, herren på täppan. Men Islidur1 hade en bra start. Han vann första dagen, och andra dagen, och tredje dagen. Miljoner dollar gick åt Isildur1 och rekordpott efter rekordpott spelades. Dwan försökte anpassa sitt spel och började hålla ned potter och försökte låta Islidur1 betta ut sig själv. Men Isildur1 svarade med att göra så kallade overbets. I potter på 40 000 dollar kunde Isildur på river skicka in 150 000 dollar. Ibland var det bluff och ibland satt han med stål. Isildur1 fick durrrr att gissa fel nästan hela tiden som synade in i stålet och, förmodligen, la sig allt som oftast när Isildur1 var tom. Det var i de här matcherna som det blev väldigt populärt att overbetta som Isildur1 och andra spelare började använda konceptet betydligt mer efter dessa matcher.

Blom vann ca sju miljoner dollar på Full Tilt Poker. Han spelade mot Phil Ivey, Ilari Sahamies, Patrik Antonius, Tom Dwan, Brian Hastings, Daniel Cates, Isaac Haxton, Haseeb Qureshi, Brian Townsend, Gus Hansen, Cole South, David Benyamine, Aaron Jones, David Benefield, Phil Galfond och många fler som vid den här tiden ansågs vara de allra bästa. Treden var att ingen ville spela mot Isildur1 i NLHE heads up. Han var alldeles för bra. Så för att få någon action överhuvudtaget var Blom tvungen att spela Pot Limit Omaha, ett spel som han hade mycket begränsad erfarenhet av och som flertalet av nämnda spelare var specialister i. En av PLO-specialisterna var Brian Hasings.

Den långa pokersessionen i heads up PLO mot Hastings är den som en spelare förlorat mest till en annan spelare någonsin. Hastings vann 4,2 miljoner dollar i en enda lång sittning mot Isildur1. Matchen skulle bli väldigt kontroversiell då Hastings tagit del av handhistorik från andra spelare (Brian Townsend och Cole South) och analyserat dessa inför sina stora match mot Isildur1.

Isildur1 förlorade alltså alla sina pengar på Full Tilt Poker. Men han skulle komma tillbaka både en och två gånger. När sedan FTP stängdes ned och PokerStars valde att kontraktera Blom, tog hans karriär som sponsrat proffs fart. När sedemera PokerStars köpte Full Tilt Poker fick Blom bära FTP-loggan istället vilket han gör än idag.